Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "Ο ΑΠΟΛΛΩΝ"





Του Εμμανουήλ Βαλσαμίδη

Δώστε μου αφορμές και εγώ θα σας λέω παραμύθια αληθινά, διδακτικά.


   Ήταν ένα παλικάρι, Τάσος το όνομά του, θρέμμα της Νάουσας, ζυμωμένο με τις αγωνίες της εποχής του, των αγώνων για τη Μακεδονία, πιστό στα ιδανικά της φυλής.
Ο Τάσος βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική, ανάμεσα σε Έλληνες που η αγάπη για τη μητέρα Πατρίδα και τη Μακεδονία ήταν το ίδιο ζωντανή και περισσότερο ενεργός, σε καθεστώς ελευθερίας, απ' ό,τι στην ίδια την πολύπαθη Μακεδονία.

   Ενθουσιώδης τύπος ο ήρωάς μας δεν άργησε να συνδεθεί με τον θίασο "ΑΠΟΛΛΩΝΑ". Θα ανέβαινε από τον θίασο στο θέατρο "AMSTERDAM OPERA HAUS" 44TH ST, W, BET. 8-9 ένα σύγχρονο ελληνικό έργο, σε σκηνοθεσία του αμίμητου, γνωστού ανά την Αμερική ηθοποιού Α. Παπαπαύλου, που όπως έγραφε και η αφίσα ήταν "ΤΟ ΠΟΛΥΚΡΟΤΟ ΔΡΑΜΑ "Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑΣ".

   Στο πίσω μέρος του διαφημιστικού ο διευθυντής του θιάσου έγραφε: "παρακαλώ τους θεατές, όσον και σκληρά αν διαδραματίζονται τα κακουργήματα επί της σκηνής (διότι τα κακουργήματα των Βουλγάρων είναι τόσον σκληρά εναντίον γυναικοπαίδων, ιερέων κλπ., ώστε να μη μείνη ελληνική καρδία να μη ραΐση) ας καταπνίξουν την οργήν των ησύχως".
Φοβόταν ο θιασάρχης μην επαναληφθεί προηγούμενο που συνέβη στο Λόουελλ (?) όπου "Μακεδών τις, τις είδε τι είχε υποφέρει παρά των Βουλγάρων, ώρμησεν επί της σκηνής, κατά την ώραν της παραστάσεως, εναντίον του ηθοποιού του υποδυομένου τον Βούλγαρον καπετάν Μίχα. Ο δυστυχής ενόμισεν ότι ευρίσκετο ενώπιον αληθών Βουλγάρων".

   Το έργο ανέβηκε με επιτυχία την Τρίτη 9 Απριλίου του 1918. Στη φωτογραφία της αφίσας, στο κέντρο, ο καπετάν Άγρας και ο δεύτερος στα αριστερά του ΄Αγρα ο δικός μας Ναουσαίος "ηθοποιός", γονατιστός, με το ξίφος στο χέρι, πάνω σε κομιτατζή.

   Ο Τάσος, επέστρεψε στη Νάουσα, έκανε οικογένεια, δραστηριοποιήθηκε ως ενεργός πολίτης, όπως φαίνεται στα βιβλία μου και κληροδότησε στην οικογένειά του υλικά και ηθικά αγαθά, ανάμεσα στα οποία και την ατίμητης αξίας αφίσα.

   Οφείλω πολλές - πολλές ευχαριστίες στον εγγονό του Τάσου Καψαλιάρη, τον γιατρό Τάσο Καψαλιάρη, που μου εμπιστεύθηκε την αφίσα κειμήλιο του παππού του.




   Ο Βαλσαμίδης Εμμανουήλ του Σταύρου, ιεροψάλτου και της Ζωής, το γένος Παπάζογλου, γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1929. Από τριών ετών η οικογένεια Βαλσαμίδη μετοικεί στη Νάουσα. Αποφοίτησε από το Λάππειο Λύκειο Νάουσας, σπούδασε Θεολογία – Φιλολογία στο Α.Π.Θ., εργάστηκε ως θεολόγος στη Μητρόπολη Έδεσσας, στα εκπαιδευτήρια Μπαξεβάνου Κρύας Βρύσης και Ιντζεσίλογλου Γιαννιτσών.

   Το 1959 ίδρυσε στη Νάουσα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με το όνομά του, ινστιτούτο ξένων γλωσσών, οργάνωσε και διεύθυνε τις δημόσιες τεχνικές σχολές Ναούσης (κατωτέρα και μέση).
Χρημάτισε πρόεδρος της επιτροπής του Εθνικού Γυμναστηρίου, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου και τοπικός έφορος Προσκόπων Ναούσης. Επί θητείας του έγιναν έργα στο Εθνικό Γυμναστήριο, στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου και θεμελιώθηκε το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Όταν υπηρετούσε στα Γιαννιτσά, ανακάλυψε την Πέλλα και προέβαλε την αναγκαιότητα ανασκαφών δια του τύπου και παραστάσεων στις αρχές. Στη Νάουσα, με επιτυχείς ενέργειές του, διασώθηκε ο Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια.
Ως ιδρυτής του πολιτιστικού συλλόγου «ΠΥΡΣΟΣ» Ναούσης και επί δεκαετίες γενικός γραμματέας του, ανέπτυξε πολυσχιδή πολιτιστική δράση εντός Ελλάδος και στο εξωτερικό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Τμήματος CIOFF Ελλάδος, μετείχε σε διεθνή συνέδρια ανά τον κόσμο, του CIOFF και του CID της UNESCO, ως σύνεδρος ή και εισηγητής.

Στο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία:

«ΜΙΕΖΑ», ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που κυκλοφορεί σε πέντε γλώσσες.

«ΝΑΟΥΣΑ 1892-1922», 3 τόμοι

«Των Ελλήνων οι Κοινότητες – Νάουσα – Η Δημογεροντία»

«ΨΗΦΙΔΕΣ», 5 τόμοι

   Για την έρευνα και ανάδειξη του πρωτογενούς – αρχειακού υλικού των Κωδίκων της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Ναούσης τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με απονομή του οφικίου «άρχων ιερομνήμων του Οικουμενικού Θρόνου».

   Συνταξιούχος, πλέον, εκπαιδευτικός είναι εκλεγμένο μέλος του συμβουλίου προσωπικοτήτων της Ομοσπονδίας των Συλλόγων των Μακεδόνων. 

***

Το βιογραφικό του κου Βαλσαμίδη προέρχεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων: http://www.popsm.gr/


Η ανάρτηση έγινε κατόπιν αδείας του κου Βαλσαμίδη και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως για αυτό!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου