Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ἀνακτορική Φρουρά!

   Στὶς 12 Δεκεμβρίου τοῦ 1868, ἰδρύθηκε ἡ Ἀνακτορικὴ Φρουρά, 
ἡ σημερινὴ Προεδρικὴ Φρουρά.   Η ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων (αργότερα συνταγμάτων) ξεκινά το 1867, με την ίδρυση τεσσάρων ταγμάτων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανωτική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Το 1868 προστέθηκε σε κάθε τάγμα ευζώνων και πέμπτος λόχος. Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.

   Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων. Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).

   Από το 1914, ως ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων συγκροτείται η Ανακτορική Φρουρά. Ο τίτλος της έχει μετατραπεί αρκετές φορές από τότε (Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά, Προεδρική Φρουρά). Η σημερινή της ονομασία είναι “Προεδρική Φρουρά”, η οποία της αποδόθηκε το 1974, μετά τη κατάρρευση της δικτατορίας Παπαδόπουλου.

***Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε --> http://istorika-gegonota.blogspot.gr/2014/12/12-1868.html

Ἡ φωτογραφία ἔχει τραβηχτεῖ γύρω στὸ 1950 καὶ βλέπουμε παρέλαση λόχου Εὐζώνων μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Γεώργιο Μπουκουβάλα ὁ ὁποῖος διετέλεσε διοικητὴς τῆς Ἀνακτορικῆς Φρουρᾶς. --> http://www.steniotes.gr/Photos/M/MNA-114.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου