Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Ἔθνη: κοινότητες κοινῆς μνήμης...






   Τὰ Ἔθνη εἶναι κοινότητες κοινῆς μνήμης καὶ τὰ Ἔθνη ἀφανίζονται, ὅταν ἀφανίσουν τὴ μνήμη τους...

   Ἀναφέρει ὁ κύριος Μέρντζος γιὰ τοὺς Βαλκανικοὺς Πολέμους: 




   «Οι σύμμαχοι και ξένοι επιτελείς -ακόμη και ορισμένοι Έλληνες- δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει όσα, ωστόσο, επέτυχε. Οι ελληνικές δυνάμεις ήσαν τρεις φορές μικρότερες των βουλγαρικών και δυο φορές μικρότερες των σερβικών. Επί πλέον, για να προελάσουν στη Μακεδονία, έπρεπε να διασπάσουν τέσσερις ισχυρότατες οχυρές στενωπούς και να διαβούν ανυπέρβλητα φυσικά εμπόδια όπως οι ποταμοί Αλιάκμων, Αξιός και Γαλλικός και ο απέραντος Βάλτος των Γιαννιτσών.
Ωστόσο, μέσα σε 22 μόνον ημέρες ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε μεγάλο μέρος της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, κέρδισε τις μάχες και εισήλθε στη Θεσσαλονίκη.»
   «Για να επιτύχει την κάθοδό της (ἡ Σοβιετικὴ Ἒνωση) στο Αιγαίο ιδρύει τη Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία, που, όταν επικρατήσει η επανάσταση, θα είναι απλώς η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό το 1924 κηρύσσει ότι διεθνιστικό καθήκον όλων των κομμουνιστών είναι η ανεξάρτητη Μακεδονία και η ανεξάρτητη Θράκη που θα αποτελούν Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες. Έτσι, η σοβιετική Ρωσία αποκτά πρώτη φορά Έλληνες συμμάχους για την απόσπαση της Μακεδονίας: είναι οι διεθνιστές κομμουνιστές. Όχι, όμως, όλοι. Πολλοί κορυφαίοι ηγέτες του Κ.Κ.Ε. διαφωνούν υπερασπιζόμενοι τη Μακεδονία, όπως ο ιδρυτής της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» Γιάννης Πετσόπουλος, ο βουλευτής Σεραφείμ Μάξιμος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Αποστολίδης και ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος. Διαγράφονται.» 


Διαβᾶστε το: ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Παίγνιο Γεωπολιτικής, Ν.Ι. Μέρτζος, Ε.Μ.Σ., Θεσσαλονίκη 2012 (ψηφιακὸ βιβλίο© Copyright: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)  > http://media.ems.gr/ekdoseis/ektos_seiras/ekd_eksi_paignio_geopolitikis.pdf

Εἰκόνα: Ἕλλην φρουρὸς τῶν ἑλληνοβουλγαρικῶν συνόρων, 1960.
Greek Border Patrol on observation duty near the Bulgarian-Greek frontier.
Location: Greece
Date taken: 1960
Photographer: James Burke
LIFE Images --> http://images.google.com/hosted/life/3ecf88963cf2ce85.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου